Gép-ész-nélkül

Minden fürdőszoba átka a PENÉSZ

Az okkal kellene foglalkozni, nem az okozattal

2018. május 07. - gépésznélkül

 

A penész egy gomba, nagy mennyiségben káros is lehet az egészségre, spóráinak belégzése allergiás tüneteket okozhat. A másik baj vele, hogy ronda. Nagyon ronda.

 

A lakás falain jellemzően a fürdőszobában jelenik meg, de előfordulhat szekrények mögött, vagy szobák sarkaiban is.  

20180502_134254.jpg

 

A hirdetésekben persze mindenre van megoldás, penészgátló festék, spray, lemosó folyadékok, ózonos kezelés, bármi. Nem vitatom ezeknek a megoldásoknak a hatásosságát, olcsóságát vagy éppen kivitelező cégek szakértelmét. Nem is próbálom ezeket a megoldásokat feltérképezni, mert sokkal fontosabbnak tartom, hogy megértsük, hogy ugyan, hogy kerül oda az a penész.

 

A penészgombák spórái mindenhol ott vannak, a lakásban található por egy részét is ők alkotják. Teljesen megszabadulni tőlük nem tudunk csak megpróbálhatjuk megnehezíteni a „letelepedésük”. A penész létrejöttéhez 2 dolog szükséges: meleg és nedvesség. Nincs annál szebb dolog a penészgomba spórának, mint egy jó meleg nedves falszakasz, ilyet pedig leginkább a fürdőszobában talál.

 

humidity-178971_1920.jpg

 

Jogos a kérdés, hogy akkor miért nem penészedik minden fürdőszoba? Valószínűleg azért, mert nincs olyan hosszú ideig olyan magas páratartalom, hogy a fal kellően nedves legyen a megtelepedéshez, illetve a fal hőmérséklete nem elég „alacsony” ehhez. És ez itt egy fontos rész.

 

A fürdőszobában mindenki szeret jó melege csinálni, hiszen ott bizony kevés ruha van rajtunk. A pára velejárója a fürdésnek. De az hogy a levegő 24-26 C⁰-os az nem jelenti azt, hogy a fal felülete is annyi.

 

Itt az idő belekeverni a fizikát is (előre is elnézést mindenkitől). Ha pontosítani szeretnénk a penész igényeit, az így hangzana: kellemes meleg és egy nedves felületű fal. Mindenki ismeri azt a jelenséget, amikor a nyári melegben a hideg üdítő vagy sör poharán kívülről kis cseppekben megjeleni a nedvesség. Én ezt így nevezem: a felület a harmatponti hőmérséklet alatti hőmérsékletű, így a levegő páratartalma kicsapódott rajta.

wet-3236449_1920.jpg

Az adott hőmérsékleten és páratartalomnál egy bizonyos hőmérsékletű felületen már a pára kicsapódik, ezt a hőmérsékletet nevezzük harmatpontnak. A harmatpont alatti hőmérsékletű felületen a levegőben található nedvesség kicsapódik. Ha ez egy fürdőszobai falsarok, akkor is. Ha ezeket az értékeket ellenőrizzük fürdőszobánkban, konyhánkban és az értékek közelítenek a pára kicsapódás határához, szükség van a szellőztetésre. Ha ez állandó jelenség, akkor viszont a fal hőszigetelésével is gond lehet, ehhez viszont már mindenképp szakember bevonása szükséges.

 

A penészedésnek lehet egy másik oka is, ez a falvizesedés. A fal belső felületére nem csak a levegőből kerülhet nedvesség, hanem a fal belsejéből is. Ez lehet egy falban futó cső szivárgása, egy padlóban futó szennyvízcső sérülése, vagy az épület nem megfelelő vízszigetelésének hiányából adódóan is. Itt a penész elhelyezkedése azonban más, vagy a szivárgás környékén, a vízszigetelés hibája esetén a fal alsó részén jelenik meg.

 

Térjünk is rá a mérésre. Ehhez 2 eszközre van szükségünk. Egy hőmérséklet és páratartalom mérőre és felületi hőmérséklet mérőre. Ezek azért nem olyan olcsó eszközök, hogy mindenkinek legyen otthon. Mivel mérni csak télen lehet, mert a fal csak akkor tud áthűlni, így érdemes az épp „unatkozó” klímaszerelő mesterektől segítséget kérni. Az ő munkájukhoz szükség van ilyen eszközökre, és télen nem olyan elfoglaltak.

20180507_083836.jpg

A képen látható értékek egy zuhanyzás utáni fürdőszobai méréskor a következők:

- a fürdőszoba hőmérséklete 25.0 ⁰C 

- a páratartalom 79,9 %

- a harmatponti hőmérséklet 21,3⁰C

Abban az esetben ha a fürdőszoba falának belső felülete 21,3 ⁰C fok alá hűl, ott bizony ki fog csapódni a pára.

 20180507_095832.jpg

Hasonló a helyzet, bár nem ilyen magas értékkekkel a szárításkor is, hiszen a száradó ruhából folyamatosan nedvesség jut a levegőbe. Ez az állandó páratartalom is okozhat problémát.

Beszéljünk arról is mit tehetünk ez ellen:

 •  Sűrű szellőztetés

A párás levegőt, egyszerűen kiengedjük az ablakon át. Ezzel persze a meleg is távozik, de a falat is megmenthetjük

 • Nyílászárókba szerelt légbevezetők

Az ablakokba szerelhető légbevezetők folyamatosan tudják szabályozni a légcserét, létezik belőlük páratartalom alapján szabályozott is, illetve a nyílt égésterű kazánok légbevezető nyílásként is megfelelő, de ebben az esetben a megfelelő típus kiválasztása gáztervezői feladat!

 • Gépi szellőztetés

Beépített szellőztető ventilátor, amit szabadon programozhatunk idő vagy páratartalom alapján. Rengeteg modern berendezés található a szakboltokban, szinte biztosan találunk "okos" készüléket is.

 • Hőszigetelés 

Ez már építészeti feladat. Meg kell vizsgálni a fal jelenlegi tulajdonságait, és utána lehet a megfelelő hőszigetelésről dönteni. Így viszont a fal külső oldalán vakolni, festeni is kell, így már a költségek jelentősen megszaladnak.

 

A hőmérséklet, a páratartalom és a külső falak hőszigetelő képessége határozza meg egy helyiségben a penész megtelepedésének lehetőségét. Ha figyelmet fordítunk rá, meg tudjuk találni a kritikus pontokat és szellőztetéssel, szellőző ventilátor beépítésével, vagy a hőszigetelés javításával, pótlásával meg tudjuk szüntetni az okot és nem kell félévenként vegyszerrel kezelni a falakat.

 

Ha tetszett a bejegyzés, küld el bátran ismerősödnek is, vagy kedveld facebook oldalam, így nem maradsz le az új bejegyzésekről. Ha kérdésed lenne, tedd fel bátran, igyekszem válaszolni rá. 

Fürdőszoba felújítás GEBERIT módra

 

A fürdőszoba mindenki kedvence, a tisztaság szentélye, egyben a felújítása a legnehezebb feladat. Sokba kerül, sok kosszal jár, és ha a csempéhez és a járólaphoz is hozzá kell nyúlni, sosem lesz kész.

 

Ha a csempét megkímélnék, akkor viszont pótlapokra lenne szükség, amiből azonos méretet és színárnyalatot szinte lehetettelen szerezni.

Erre is van megoldás, a GEBERIT kitalálta a MONOLITH termékcsaládot.

A meglévő mosdó helyére egy állványos előtétfalon kerül elhelyezésre az új vagy meglévő mosdó, eltakarva szinte minden gépészeti csatlakozást. Az előtét fal még rejtett tároló rekeszeket is tartalmaz és a üveg borítás színében is alkalmazkodhatunk a fürdőszobánk stílusához.

 

A WC csésze cseréje sem okoz akadályt, legyen akár hátsó

 

Akár alsó kifolyású

 

A PLUS megjelölésű állvány pedig már beépített szagelszívást és led világítást is tartalmaz. 

 

Bátran gondolkodhatunk fürdőszobánk ráncfelvarrásán is, nem jelenti a helyiség napokig vagy hetekig történő nélkülözését. Új és modern megoldások állnak rendelkezésünkre.

 

Ha tetszett a bejegyzés, küld el bátran ismerősödnek is, vagy kedveld facebook oldalam, így nem maradsz le az új bejegyzésekről. Ha kérdésed lenne, tedd fel bátran, igyekszem válaszolni rá. 

Kazáncsere részletre

Jobb felkészülni rá, mint fűtés nélkül maradni

Egyszer minden kazán az élettartama végére ér. A régi „nyílt égésterű kazánokat már nem tudjuk ugyanolyanra cserélni, az új készülék már csak "zárt égésterű" kondenzációs berendezés lehet.

 

4671-1512677820.jpg

 

Ez viszont azt is jelenti, hogy a rendszert több ponton módosítani kell. Változhat az égéstermék elvezetése, szükség lesz a külső levegő bevezetésére, gázterv elkészítésére, engedélyeztetésére, végül pedig a gázszolgáltató általi átvételre. A csere nem lesz sem olcsó, sem pedig gyors. Ezért fontos, hogy időben elkezdjünk tájékozódni, milyen megoldás a megfelelő számunkra, és miből kívánjuk ezt finanszírozni.

 

A gázszolgáltatók, saját jól felfogott érdekükből a nyugati mintákat követve részletfizetési lehetőséget biztosítanak a gázkazáncsere csomagjaikra. Itt pár előzetesen kiválasztott típusból választhatunk, akár saját szakemberrel szereltetve, de a közeljövőben már a szolgáltatók is igyekeznek megbízható kivitelezőket ajánlani a fogyasztóknak.

 

A csere több előnnyel is jár:

 • Éltvédelmi szempont

Az új készülékek a csak a külső levegővel állnak kapcsolatban, így a CO mérgezés veszélye végre teljesen megszűnhet.

 • Környezetvédelmi és Gazdasági szempont

A kondenzációs kazánok jobban hasznosítják a fűtőanyagot, alacsonyabb hőmérsékletű füstgázt bocsátanak ki.

 • Életminőség szempont

Az új kazán beépítése a legjobb alkalom a meglévő rendszerünk tisztítására, karbantartására, beszabályozására, vagy fejlesztésére.

 

Ha régi gázkazánunk van, ideje gondolkodni, hogy mikor és miből cseréljük ki. Rendelkezünk-e akkora megtakarítással hogy ezt önerőből végezzük el, vagy más fedezetet kell keresni rá. Idejében gondolni kell rá, mert a hideg idő beköszönte után, már senki nem szeretne a félig beépített, még nem átadott kazán mellett dideregni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, küld el bátran ismerősödnek is, vagy kedveld facebook oldalam, így nem maradsz le az új bejegyzésekről. Ha kérdésed lenne, tedd fel bátran, igyekszem válaszolni rá.

Fűtési rendszer beszabályozása

azt álmodtam hogy minden szobában azonos a hőmérséklet

A fűtési rendszerünk nem túl bonyolult. Van egy hőtermelő, - az esetek nagyon nagy többségében egy kazán - egy szivattyú, - ami kergeti a vizet - és pár radiátor, illetve az ezeket összekötő csövek a falban. A szerencsésebbeknek fal vagy padlófűtés, de a lényegen ez sem változtat sokat.

radiator-250558_1920.jpg

A víz alapvetően egy lusta anyag, arra veszi útját amerre a legkisebb ellenállást találja. Így könnyen úgy járhatunk, hogy a fürdőszobában "izzik" a radiátor a legtávolabbi gyerekszobában pedig egész télen hideg van.

 

 A varázsszó a torlószelep! Egy kis sapka alá bújva találjuk meg a radiátorok kilépő csövénél. Nem összekeverendő a szabályzó szeleppel, ami a radiátor tetején van, ez tekerészésre szolgál, szabadon állítható vele a radiátor. Esetleg termofejet rakhatunk rá és akkor ő dolgozik helyettünk.

 

De a torlószelep, ő valami más. 

 

Segítségével és egy kis türelemmel, be lehet állítani hogy minden radiátroba egységesen jusson el a melegvíz. A kazántól távolabbiakon nyitni kell rajtuk, a közelebbieken folytani. Pepecs munka de megéri. Ha egyszer jól beállítod, utána már nincs vele több gond.

 

 ohne_abgleich_f52e8197-60ab-4431-a224-cde5528ba35c.jpgmit_abgleich_72847328-c2a7-485a-beb1-2b0785f05326.jpg

 A bal oldalon az emeleti radiátorok már alig fűtenek, míg a jobb oldalon egységes a fűtési energia eloszlása a fűtőtesteken

Másik megoldás, ha hidraulikus szabályzó szelepeket építünk be. Ez olyan szelepeket jelent amik korlátozni tudják a rajtuk átfolyó fűtési víz mennyiségét. Ezeket beállítva már le is korlátoztuk a beáramló víz mennyiségét, a többi víz mehet amerre hideg radiátort lát... 

oventrop_q-tech_hungarotherm-w.jpg

 A képen a 2017es Hungarotherm szerevény nagydíjjas Oventrop „Q-Tech" termosztatikus szelepcsalád

Az alábbi videón pedig az Oventrop gyártó butatja be a beszabályozás fontosságát

 

A fűtési rendszer beszabályozásának több módja is van. Fontos, hogy foglalkozzunk vele, a lakás komfortosabb lesz, és elkerülhetjük vele a túlfűtést ráadásul még a fűtési számlánk is csökkenhet.   

 

Ha tetszett a bejegyzés, küld el bátran ismerősödnek is...

 

Ahová a királyok is gyalog járnak

de mire ülnek a királyok?

A WC csészék kiválasztása manapság már design feladat. Rengeteg gyártó, rengeteg terméke áll rendelkezésre, kimeríthetetlen forma és színvilággal. 

 
kolo.jpg

Az kialakításoknak és műszaki tudásnak már az összes határát feszegetik. De ha király lennék csakis erre ülnék: Geberit Aquaclean MERA

 

img-bath-06-aquaclean-mera-chrome-16-9.jpg

Nem feltétlenül a szépsége fogott meg, hanem a tudása:

 • Ülésfűtés beállítható hőmérséklettel
 • Altáj és női zuhany beállítható melegvízhőmérséklettel, vízerőséggel, pozicióval
 • Beépített szagelszívás (kerámia méhsejt szűrő)
 • Érintésmentesen nyitható és zárható WC fedél
 • Közeledésre altíválódó, állítható színű jelzőfény
 • Felhasználói profilok
 • Távirányító

A lista közel sem teljes és lehetőségek kiaknázása nem rövidíti meg a "trón" használatát, sőt. Eleinte a funkciók próbálása, később az élvezete viszi el az időt. 

Természetesen a tudáshoz párosul az ár is, erről legyen elég annyi, nem 6 számjegyű...

 

Ha tetszett a bejegyzés, küld el bátran ismerősödnek is, vagy kedveld facebook oldalam, így nem maradsz le az új bejegyzésekről. Ha kérdésed lenne, tedd fel bátran, igyekszem válaszolni rá.

Okosház 3.0

Fűtési rendszer

 

A fűtési rendszerünket fejlesztve kényelmesebbé tehetjük lakásunkat, házunkat, de egy jó beállítással még energiát is spórolhatunk. Természetesen ehhez is okos eszközök kellenek.

evohome_pdp_product_0.jpg

 

Jelenleg a lakások, házak legnagyobb részén egy fali termosztát vezérli a kazánt a nappaliban elhelyezve, az ottani hőmérséklet alapján. De mi lenne, ha szobánként mondhatnánk meg hogy milyen hőmérséklet legyen? Már erre is van megoldás.

smart-heating-zoning_danfoss.jpg

A felületfűtés (padló vagy falfűtés) szelepeinek cseréjével ez szinte gyerekjáték, de már a radiátorokra is létezik vezeték nélküli kommunikációra képes termofej. 

 

Azokat a szobákat, amiket alig vagy csak időszakosan használunk, könnyen ki tudjuk venni a rendszerből, és így már fűtési energiát tudunk megspórolni, a dolgozószobát minek is fűtenénk éjjel, ha mi már alszunk.

 

Ha a lakás átlaghőmérsékletét csak 1 fokkal alacsobban tudjuk tartani az 6-7% energiakölttség megtakarítást jelenthet.

 

A fűtési rendszer módosítása már munka és pénzigényes művelet. Viszont ezzel nem csak a lakás használatát tesszük kényelmesebbé, hanem valóban spórólhatunk vele.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, küld el bátran ismerősödnek is, vagy kedveld facebook oldalam, így nem maradsz le az új bejegyzésekről. Ha kérdésed lenne, tedd fel bátran, igyekszem válaszolni rá.

Okosház 2.0

Vízrendszer

Ki ne rettegne attól, hogy hazaérve „úszik a lakás”. A parkettának, szőnyegnek annyi, esetleg még pár elektromos eszköz is megadta magát. 

newegg.jpg

 

Erre rögtön 2 eszköz is tud figyelni. Az első egy vízérzékelő, mely a megfelelő helyekre telepítve jelzi ha vizet érzékel. Ez lehet a mosógép környéke vagy akár a mosogató alatti rész is. Ha vizet érzékel a lábacskáin keresztük azonnal jelzést küld a központi egységnek vagy közvetlenül a telefonunknak.

 

grohe_sense2.png

 

Ezt az eszközt kombinálni tudjuk egy távolról vezérelhető motoros szeleppel, akkor jelzés esetén beavatkozásunk nélkül is elzárja a ház vízellátását. A hirtelen megnövekedett vízfogyasztásból a csőtörésre vagy az állandó kis mértékű vízelvételből egy szivárgásra vagy egy csöpögő csapra is figyelmeztet a telefonunkon, vagy elutazáskor pár érintéssel vízmentesíteni tudja a lakást. 

 grohe_guard.jpg

 

Pár okos eszközzel meg tudjuk védeni lakásunkat a vízkártól. Ez még nem okos ház, de kezdetnek nem rossz.

 

Ha tetszett a bejegyzés, küld el bátran ismerősödnek is, vagy kedveld facebook oldalam, így nem maradsz le az új bejegyzésekről. Ha kérdésed lenne, tedd fel bátran, igyekszem válaszolni rá.

Okosház 1.0

a teljes kép

 

Jelenleg a csapból is az okos házak megoldásai folynak. Egyre több eszköz és rendszer jelenik meg az ismertebb gyártóktól kezdve az egészen új nevekig. Szinte minden háztartási berendezést el tudunk érni telefonról, kezdve a redőnyöktől a porszívón és a kávéfőzőn át a bejárati ajtóig.

 photo_56109_20151216.jpg

Az okos ház egy olyan épületet takar, ami a különböző rendszereket egymással együttműködve, de központilag összefogva, vezérelve, szabályozva működteti.

A jelenlegi okosotthon kifejezés még a valóságban mást jelent. Inkább a egységek "okosítását", mint ezek közpostosítását.

coffee_clever_img.png

A központi vezérlésnek ma már szinte csak a képzeletünk szab határt, legyen az biztonságtechnika, telekommunikáció, audiovizuális eszközök, világítás, de még a külső árnyékolók, ajtók, kapuk és természetesen a kávéfőző is. 

Posztjaimban megpróbálom összeszedni a különböző rendszerek lehetőségeit, berendezéseit.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, küld el bátran ismerősödnek is, vagy kedveld facebook oldalam, így nem maradsz le az új bejegyzésekről. Ha kérdésed lenne, tedd fel bátran, igyekszem válaszolni rá.