Gép-ész-nélkül

Gép-ész-nélkül

Fűtési rendszer beszabályozása

azt álmodtam hogy minden szobában azonos a hőmérséklet

2018. április 19. - gépésznélkül

A fűtési rendszerünk nem túl bonyolult. Van egy hőtermelő, - az esetek nagyon nagy többségében egy kazán - egy szivattyú, - ami kergeti a vizet - és pár radiátor, illetve az ezeket összekötő csövek a falban. A szerencsésebbeknek fal vagy padlófűtés, de a lényegen ez sem változtat sokat.

radiator-250558_1920.jpg

A víz alapvetően egy lusta anyag, arra veszi útját amerre a legkisebb ellenállást találja. Így könnyen úgy járhatunk, hogy a fürdőszobában "izzik" a radiátor a legtávolabbi gyerekszobában pedig egész télen hideg van.

 

 A varázsszó a torlószelep! Egy kis sapka alá bújva találjuk meg a radiátorok kilépő csövénél. Nem összekeverendő a szabályzó szeleppel, ami a radiátor tetején van, ez tekerészésre szolgál, szabadon állítható vele a radiátor. Esetleg termofejet rakhatunk rá és akkor ő dolgozik helyettünk.

 

De a torlószelep, ő valami más. 

 

Segítségével és egy kis türelemmel, be lehet állítani hogy minden radiátroba egységesen jusson el a melegvíz. A kazántól távolabbiakon nyitni kell rajtuk, a közelebbieken folytani. Pepecs munka de megéri. Ha egyszer jól beállítod, utána már nincs vele több gond.

 

 ohne_abgleich_f52e8197-60ab-4431-a224-cde5528ba35c.jpgmit_abgleich_72847328-c2a7-485a-beb1-2b0785f05326.jpg

 A bal oldalon az emeleti radiátorok már alig fűtenek, míg a jobb oldalon egységes a fűtési energia eloszlása a fűtőtesteken

Másik megoldás, ha hidraulikus szabályzó szelepeket építünk be. Ez olyan szelepeket jelent amik korlátozni tudják a rajtuk átfolyó fűtési víz mennyiségét. Ezeket beállítva már le is korlátoztuk a beáramló víz mennyiségét, a többi víz mehet amerre hideg radiátort lát... 

oventrop_q-tech_hungarotherm-w.jpg

 A képen a 2017es Hungarotherm szerevény nagydíjjas Oventrop „Q-Tech" termosztatikus szelepcsalád

Az alábbi videón pedig az Oventrop gyártó butatja be a beszabályozás fontosságát

 

A fűtési rendszer beszabályozásának több módja is van. Fontos, hogy foglalkozzunk vele, a lakás komfortosabb lesz, és elkerülhetjük vele a túlfűtést ráadásul még a fűtési számlánk is csökkenhet.   

 

Ha tetszett a bejegyzés, küld el bátran ismerősödnek is...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gepesznelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr1213841820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása