Gép-ész-nélkül

Gép-ész-nélkül

Minden fürdőszoba átka a PENÉSZ

Az okkal kellene foglalkozni, nem az okozattal

2018. május 07. - gépésznélkül

 

A penész egy gomba, nagy mennyiségben káros is lehet az egészségre, spóráinak belégzése allergiás tüneteket okozhat. A másik baj vele, hogy ronda. Nagyon ronda.

 

A lakás falain jellemzően a fürdőszobában jelenik meg, de előfordulhat szekrények mögött, vagy szobák sarkaiban is.  

20180502_134254.jpg

 

A hirdetésekben persze mindenre van megoldás, penészgátló festék, spray, lemosó folyadékok, ózonos kezelés, bármi. Nem vitatom ezeknek a megoldásoknak a hatásosságát, olcsóságát vagy éppen kivitelező cégek szakértelmét. Nem is próbálom ezeket a megoldásokat feltérképezni, mert sokkal fontosabbnak tartom, hogy megértsük, hogy ugyan, hogy kerül oda az a penész.

 

A penészgombák spórái mindenhol ott vannak, a lakásban található por egy részét is ők alkotják. Teljesen megszabadulni tőlük nem tudunk csak megpróbálhatjuk megnehezíteni a „letelepedésük”. A penész létrejöttéhez 2 dolog szükséges: meleg és nedvesség. Nincs annál szebb dolog a penészgomba spórának, mint egy jó meleg nedves falszakasz, ilyet pedig leginkább a fürdőszobában talál.

 

humidity-178971_1920.jpg

 

Jogos a kérdés, hogy akkor miért nem penészedik minden fürdőszoba? Valószínűleg azért, mert nincs olyan hosszú ideig olyan magas páratartalom, hogy a fal kellően nedves legyen a megtelepedéshez, illetve a fal hőmérséklete nem elég „alacsony” ehhez. És ez itt egy fontos rész.

 

A fürdőszobában mindenki szeret jó melege csinálni, hiszen ott bizony kevés ruha van rajtunk. A pára velejárója a fürdésnek. De az hogy a levegő 24-26 C⁰-os az nem jelenti azt, hogy a fal felülete is annyi.

 

Itt az idő belekeverni a fizikát is (előre is elnézést mindenkitől). Ha pontosítani szeretnénk a penész igényeit, az így hangzana: kellemes meleg és egy nedves felületű fal. Mindenki ismeri azt a jelenséget, amikor a nyári melegben a hideg üdítő vagy sör poharán kívülről kis cseppekben megjeleni a nedvesség. Én ezt így nevezem: a felület a harmatponti hőmérséklet alatti hőmérsékletű, így a levegő páratartalma kicsapódott rajta.

wet-3236449_1920.jpg

Az adott hőmérsékleten és páratartalomnál egy bizonyos hőmérsékletű felületen már a pára kicsapódik, ezt a hőmérsékletet nevezzük harmatpontnak. A harmatpont alatti hőmérsékletű felületen a levegőben található nedvesség kicsapódik. Ha ez egy fürdőszobai falsarok, akkor is. Ha ezeket az értékeket ellenőrizzük fürdőszobánkban, konyhánkban és az értékek közelítenek a pára kicsapódás határához, szükség van a szellőztetésre. Ha ez állandó jelenség, akkor viszont a fal hőszigetelésével is gond lehet, ehhez viszont már mindenképp szakember bevonása szükséges.

 

A penészedésnek lehet egy másik oka is, ez a falvizesedés. A fal belső felületére nem csak a levegőből kerülhet nedvesség, hanem a fal belsejéből is. Ez lehet egy falban futó cső szivárgása, egy padlóban futó szennyvízcső sérülése, vagy az épület nem megfelelő vízszigetelésének hiányából adódóan is. Itt a penész elhelyezkedése azonban más, vagy a szivárgás környékén, a vízszigetelés hibája esetén a fal alsó részén jelenik meg.

 

Térjünk is rá a mérésre. Ehhez 2 eszközre van szükségünk. Egy hőmérséklet és páratartalom mérőre és felületi hőmérséklet mérőre. Ezek azért nem olyan olcsó eszközök, hogy mindenkinek legyen otthon. Mivel mérni csak télen lehet, mert a fal csak akkor tud áthűlni, így érdemes az épp „unatkozó” klímaszerelő mesterektől segítséget kérni. Az ő munkájukhoz szükség van ilyen eszközökre, és télen nem olyan elfoglaltak.

20180507_083836.jpg

A képen látható értékek egy zuhanyzás utáni fürdőszobai méréskor a következők:

- a fürdőszoba hőmérséklete 25.0 ⁰C 

- a páratartalom 79,9 %

- a harmatponti hőmérséklet 21,3⁰C

Abban az esetben ha a fürdőszoba falának belső felülete 21,3 ⁰C fok alá hűl, ott bizony ki fog csapódni a pára.

 20180507_095832.jpg

Hasonló a helyzet, bár nem ilyen magas értékkekkel a szárításkor is, hiszen a száradó ruhából folyamatosan nedvesség jut a levegőbe. Ez az állandó páratartalom is okozhat problémát.

Beszéljünk arról is mit tehetünk ez ellen:

  •  Sűrű szellőztetés

A párás levegőt, egyszerűen kiengedjük az ablakon át. Ezzel persze a meleg is távozik, de a falat is megmenthetjük

  • Nyílászárókba szerelt légbevezetők

Az ablakokba szerelhető légbevezetők folyamatosan tudják szabályozni a légcserét, létezik belőlük páratartalom alapján szabályozott is, illetve a nyílt égésterű kazánok légbevezető nyílásként is megfelelő, de ebben az esetben a megfelelő típus kiválasztása gáztervezői feladat!

  • Gépi szellőztetés

Beépített szellőztető ventilátor, amit szabadon programozhatunk idő vagy páratartalom alapján. Rengeteg modern berendezés található a szakboltokban, szinte biztosan találunk "okos" készüléket is.

  • Hőszigetelés 

Ez már építészeti feladat. Meg kell vizsgálni a fal jelenlegi tulajdonságait, és utána lehet a megfelelő hőszigetelésről dönteni. Így viszont a fal külső oldalán vakolni, festeni is kell, így már a költségek jelentősen megszaladnak.

 

A hőmérséklet, a páratartalom és a külső falak hőszigetelő képessége határozza meg egy helyiségben a penész megtelepedésének lehetőségét. Ha figyelmet fordítunk rá, meg tudjuk találni a kritikus pontokat és szellőztetéssel, szellőző ventilátor beépítésével, vagy a hőszigetelés javításával, pótlásával meg tudjuk szüntetni az okot és nem kell félévenként vegyszerrel kezelni a falakat.

 

Ha tetszett a bejegyzés, küld el bátran ismerősödnek is, vagy kedveld facebook oldalam, így nem maradsz le az új bejegyzésekről. Ha kérdésed lenne, tedd fel bátran, igyekszem válaszolni rá. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gepesznelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr5413889992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prim 2018.05.08. 10:37:22

Szerintem egy fontos opció kimaradt! Ugyanis létezik páramentesitő készülék is. Legalábbis egy ablaktalan fürdőszobaában, ami kivülről nincs szigetelve, elég kevés lehetőség van. Szenvedtük is tőle elég rendesen. De a kaput a szigetelt 3 rétegű ablakok cseréje tette be!! De végül egy ilyen páramentesitő készülék megmentette a helyzetet. Amúgya szellőztetéssel az a gond hogy feleslegesen hűti a belső levegőt, és ezáltal a falat is..Sokkal prktikusabb a páramentesitő használata. A fürdőszobában kb 20 perc használat után 50 százalékos páratartalmat lehet vele elérni! A teregetés is megoldható igy a fürdőban! Az este kiteregettett ruhák reggelre csontszárazra száradnak ha éjjel megy benne a készülék. Az őszi és tavaszi esős időszakokban pedig a szellőztetés meg ugysem ér semmit.Viszon a géppel napi 3 liter vizet ki lehet nyerni lakás levegőjéből! Kb 60 ezer forintért nagyon jó páramentesitőt lehet venni!

Allium sativa 2018.05.08. 10:38:24

"Okos" ventillátorhoz tud ajánlani szakboltot, esetleg honlapot, ahol részletesen tájékozódni lehet?
Köszönöm.

gépésznélkül 2018.05.08. 10:46:46

@prim: Szia
Köszönöm a hozzászólást, igazad van. Gondoltam rá hogy beleírom a páramentesítőt ebbe a bejegyzésbe, de így is kicsit hosszú lett, viszont így hogy megemlíted érdemes beszélni róla. A szellőztetés akár gépi akár kézi biztosan hőveszteséggel jár, amit vissza kell fűteni. Ezek a megoldások azonban az olcsóbbak közé tartoznak. Egy páramentesítő is nagyszerű megoldás, főleg ha a helyiség szellőztetése nehezen megoldaható (ablaktalan, szuterén, pincei), villamos folyasztása is van, de működési módja miatt kítűnően csökkenti a páratartalmat, hasonlóan a klímaberendezésekhez. Jut eszembe, kéne egy klímás bejegyzés is... :)

gépésznélkül 2018.05.08. 11:27:18

@Allium sativa: Szia

Annyi típus és gyártó van, hogy csak na, de ezek közül még nem találtam olyat ami távolról az interneten keresztük vezérelhető volna. Olyan természetesen már van, ami időprogramozva, páratartalom alapján működne, ez igazából a célnak meg is felel. A páratartalmat úgysa akkor kell csökkenteni amikor épp hazaér az ember. Azonban, ha az otthonod kezded okosítani, akkor már gyerekjáték egy olyan kapcsolót beszerelni, amit a központi vezérlő egység tud kapcsolni. Akár időpontok alapján, akár egy a helyiségben elhelyezett érzékelő alapján.

A gyártók közül talán a Cata (www.multikomplex.hu) rendelkezik a legnagyobb választékkel, de sok egyéb gyártót is találhatsz ( www.airvent.hu/hu/products/group:Ventilatorok/subgroup:Haztartasi-elszivo-ventilatorok; www.lamarking.hu/category/legtechnika-ventilator/; ventilatorbolt.hu/termekkategoria/elszivo-ventilator-furdoszobaba/)

Amikre érdemes figyelni: időzítő, páravezérlés, csöndesség, mozgásérzékelés, választható kezelőszervek és természetesen hogy ha nem működik a készülék akkor lezérja-e a külső levegő útját.

Arcade Macho 2018.05.08. 11:49:34

@prim: hozzateszem hogy a paramentesito ~ 100 Wattot fogyaszt de az bentmarad, raadasul a para nem megy ki hanem lecsapodik igy az a homennyiseg is bentmarad

László Gárgyán 2018.05.08. 12:19:24

Csak annyi a teendő , hogy a diszperzios festéket elkel felejteni a fürdőben és olyan helyeken ahol több a pára a lakásban. Vissza kell kaparni vakolatig és jó régi módon gipszes glett és utána meszelés és nem lesz többet penész .

gépésznélkül 2018.05.08. 12:20:37

@László Gárgyán: Attól még a túl sok pára marad, Ez csak elrejti a problémát, nem oldja meg.

CSB1196 2018.05.08. 13:29:54

Tavaly lett kész az új házunk minőségi szigeteléseel, a penész 2 hónap használat után meg is jelent a fürdőben, csak a szellőztetés nem volt elég a tusoló miatt (a fürdő kb. 7 nm). Kiváncsiságból kipróbáltam a bevásárlóközpontokban kapható Ceresit páramentesítőt amibe 2 korong alakú szilárd párafelszívó betétet kell tenni (ezek kb. 1 hónap alatt párolognak el összegyűjtve a vízet), a terméket feltettem a fürdő ablakába. A penészesedés 1,5-2 hónap használat után teljesen elmúlt semmilyen más penészírtó/gátló szert nem használtam, nagyon bevált.
Hosszú távra viszont akarok majd 1 vagy 2 elszívó ventillátort feltenni..

caesar 2018.05.08. 14:42:55

@CSB1196: akkor csak nem olyan "minőségi" az a szigetelés...
Ha egy normál használatú fürdőben rendszeres napi szellőztetés mellett penész jelenik meg, ott gáz van a szigeteléssel, vagy keveset szellőztetsz.

gépésznélkül 2018.05.08. 14:46:21

@CSB1196: Valószínüleg egy kicsi ventilátor is elég lesz, ha a Ceresit-el is elérted a célt. Hallotam olyat ahol nem segített.

gépésznélkül 2018.05.08. 14:47:04

@contractor: Azaz, jó cucc, van párára szabályzó is, rájuk céloztam :)

CSB1196 2018.05.08. 15:58:56

@caesar: a szigetelés jó valószínű a szellőztetés volt kevés télen..

CSB1196 2018.05.08. 15:59:16

@gépésznélkül: elég szkeptikus voltam a Ceresittel kapcsolatban mert tusoláskor brutáll mennyiségű pára keletkezik elég hamar ahhoz képest még nyoma sem maradt a penésznek pedig azt hittem kell majd egy új festés a mennyezetre ahol volt de eltűnt.
Igen, lehet egy ventillátor is elég lesz de csak a mennyezetbe (gipszkarton) tudom tenni mert a falak plafonig burkolva vannak viszont még nincs megoldásom hogy a padláson hogyan vezessen ki a párát a cserépen kívülre..

gépésznélkül 2018.05.08. 16:02:18

@CSB1196: Szia

Ezzel ki tudod vezetni, csak olyan ventilátort válasz ami használaton kívül lezárja a csövet:
tetocserepvasarlas.hu/termekek/terran/terran-csatorna-szellozo-adapter/

caesar 2018.05.08. 16:22:07

@CSB1196: Ha elégséges lenne a szigetelés, a fal nem tudna tartósan harmatpont alá hűlni.
Márpedig neked a leírtak alapján tartósan harmatpont alatt van a falad.
Persze ha nincs szellőzés, jó szigetelés mellett is lehetséges. De azt írtad hogy rendszeresen szellőztettél. Lehet hogy nagyon keveset.
Én 3 éve költöztem be saját felügyelet alatt épült házamba, sajnos szellőztető rendszer még nincs, de napi 5-10 percnél sosem szellőztetek többet, mégsincs sehol penész. Rendszeresen mérem a falak hőmérsékletét, nagyon messze vannak a harmatponttól minden időszakban. Jó szigetelés ÉS a páratartalom kordában tartása. Ez a kulcs. A többi csak tüneti kezelés.

CSB1196 2018.05.08. 20:05:55

@caesar: a szigetelés biztos jó, azt elfelejtettem mondani hogy egyedül a fürdőben nem ment még teljesen a padlófűtés soha (valsz levegős a rendszer) a törölközőszárítós radiátor meg kevés az egész helységhez + a szellőzés sem volt túlzásba víve...ha a szigeteléssel gond lenne pusztán a Ceresit nem oldotta volna meg a dolgot teljesen (pedig megoldotta) de a ventillátor lesz a végleges megoldás.

MIx 2018.05.09. 10:51:48

Kiegészíteném az alaptézist:
A penészhez 3 dolog kell: hőmérséklet, páratartalom és idő.
A legjobb védekezés a korrekt külső hőszigetelés, és a páratartalom függvényében történő automatikus szellőzés.
A nedves helyiségekben (konyha, fürdőszoba WC) egy - egy 100-as vagy 150-es ventillátort kell beépíteni.
Kell venni pl. a Conradnál 9 EFt-ért egy egy Reinforce, konnektorba dugós higrosztátot, be kell állítani kb 50%-os relatív páratartalmat, s erről működtetni a ventillátorokat. Természetesen a szobai ablakokba be kell építeni az Aereco automata légbevezetőt (kb 20 EFt/db). Ezután nem lesz penész.
Penészgátló spray-okat, ráolvasást és egyebeket nyugodtan el lehet felejteni.

TakacsLajos1 · http://kozpontiszelloztetes.hu 2018.11.14. 08:38:03

Decentralizált, vagy központi hővisszanyeréssel sokat lehet szerintem tenni a penész ellen.
Jó cikk!
süti beállítások módosítása