Gép-ész-nélkül

Gép-ész-nélkül

UV-C lámpák a megmentőink

Lámpával a vírusok ellen

2021. január 16. - gépésznélkül

Van egy lámpacsalád, ami segíteni tud a COVID elleni harcban. Nem új technológia, csak eddig nem volt ilyen égető szükség rá. Most rá is mozdult mindenki, de hogyan lehet a sok ajánlat között zöldágra vergődni?

 

Jelenleg is tart a COVID-19 mizéria. Aggódunk, kerüljük a társaságot, családot, életet. Elegünk van a bezártságból, a home office-ból, a hírekből.

A gépészeti berendezéseket ez nem nagyon érdekli, azt reméltem, hogy a gépészek munkája sem nagyon változik emiatt.

Pedig de!

Már minden gépész kicsit virológus is. A belső keringetésű klímák felejtősek, a visszakeveréses légkezelőket illik 100% frisslevegőre állítani, így a nyári meleg vagy a téli hideg levegőt kell lehűteni, vagy felmelegíteni. Az energetikai tervezés mehet a levesbe, a költségek az egekbe, ráadásuk egy tök üres épületet kell klimatizálni, mert mindenki otthon van. 

Mindenki számolgat, hogy mégis, hogy kéne most üzemelni, hogy mindenkinek jó legyen, mindent megtegyünk, hogy a betegséget még véletlenül se terjesszük és még káposzta is maradjon a hó végére.

Aztán egyszer csak megjelentek a webshopokban az UVC termékek. 

Azt UV-C sugárzás egy izgalmas fény (ezért a mondatért a fizika tanárom biztosan tarkón csapott volna). Jöhet egy kis fizika? A fény sok fajta hullámhosszból álló elektromágneses hullámok összessége. Ezek egy része látható is, a többi nem. A látható rész a 400-780 [nm] közötti szakasza, ez alatt a UV és a röntgen tartomány van, felette az ultraibolya. (nm jelentése nanométer, a sugárzás hullámhosszának mértékegysége)

hullamspektrum.png

Az UV résznek viszont van egy szakasza az UV-C, ami a 200-280 nm-es terület. Ez a sugárzás alapvetően nem a barátunk, mert "doktorul mondva":

Az élő organizmusokra DNS romboló hatással van. Minden élő organizmus a rá jellemző mértékben érzékeny erre a fény tartományra, de kijelenthető, hogy immunitással egy szervezet sem rendelkezik.

 

hullamspektrum_2.png

Magyarul nem kéne belenézni, mert igencsak árt a szemnek és ha sokáig éri a bőrt, bizony kicsit megpirítja, sőt még bőrrákot is okozhat. 

Viszont van ebben valami jó is: A COVID sem szereti ám! Na akkor adjunk neki. 

 

Noha a vírusoknak nincs is DNS-ük, de van RNS-ük, amit az UV-C sugárzás ugyanúgy bánt. Ezáltal a vírusok és baktériumok jelentős részét el lehet pusztítani a sugárzással, vagy legalább megbénítani a szaporodó képességét.

 

És már itt is vagyunk, hogy miért lehet kapni UV-C világítást tartalmazó női táskát, pénzsterilizálót, telefon sterilizálót, légtisztítót, lámpákat, bármit.

 

Félreértés ne essék, nem vagyok ellene, sőt, ha megfelelően használjuk, tényleg alkalmas a felületek, de akár a levegő fertőtlenítésére is. Persze ezt is ésszel kell használni, mert az sem jó, ha steril környezetet hozunk létre magunk körül, mert ez lustává teszi az immunrendszerünket. Nagymamám szavaival élve, kell hogy homokot egyen az a gyerek.

 

A felületek sterilizálására a kórházakban már régóta használják ezt a technológiát is. A gőz és főzés is megfelelő pár szike vagy egyéb eszköz megtisztítására, de egy szobát nehéz fazékba mártani. Erre pont jó az UVC fénycső.

 

uv-c_fenycso.jpg

2 fajtájukat kell megkülönböztetni: az ózont is termelő 185 nm-t átengedő fénycsöveket és a csak 253,7 nm kibocsátó fénycsöveket. A 185 nm-t sugárzás a levegő oxigénjéből ózont állít elő. Az ózon megint nem a barátunk, bizonyos térfogatszázalékban már mérgező, lehet vele fertőtleníteni, de akkor ne legyen benn senki, utána pedig nagy szellőztetés szükséges. A kis nyomású fénycsövek viszont alkalmasak egy légtérben történő tartózkodásra is, csak a sugárzás közvetlenül ne érje a élő szervezetek felületeit.

 

Akkor tehát megvan a megfelelő lámpa fajta, ami mellett tudunk dolgozni, és mégis biztonságban leszünk a COVID-tól. Sőt még jobb a helyzet, az UV-C fény a penészgombát is pusztítja, az influenzát is, a rota vírust, a diftériát, a lépfenét és még egy csomó egyéb kórságot.

 

Mint mindennek, ennek is van árnyoldala. Az UV-C fény bizony megöregíti a műanyag felületeket, elég gyorsan. Egy két hónap alatt olyan lesz, mintha pár évre kiraktuk volna a nyári napra. Ezért a felületek fertőtlenítésekor erre is gondolni kell.

 

Arról még szót sem ejtettünk, hogy a lámpák teljesítményét és elhelyezkedését is méretezni kell. Ha most csak a levegő fertőtlenítéséről beszélünk, akkor egy szoba levegőjét bizony illene óránként 5x átmosni. De a fő gond a UV-C besugárzás beállításával van. 

Nem mindegy, hogy a hüje vírus milyen gyorsan jut át az UV-C besugárzott területen és ott milyen dózist kap! Ha túl gyorsan akkor max. egy kicsit lebarnul, de semmi baja nem lesz, ha túl lassan, akkor hogy lesz az összes levegő átforgatva óránként 5x. Ezeket a számokat nem mindig találjuk meg a termékek mellett, legfeljebb egy ajánlást, hogy mekkora szobába rakjuk. Ha pedig utánaszámolunk hogy egy átlagos magasságú szoba hány légköméter, hamar kiderülhet, hogy "szőr van a bablevesben". Itt egy elszámolás nem olyan, mintha egy szobába kisebb radiátort teszek mint amilyen kell. Nem jó, de nem is tragikus...kicsit hűvős lesz. A lámpánál meg pár vírus átjut, vagy sosem találkozik az UV-C lámpával.

 

Például: találtam UV-C légtisztítót 10-45 m2 szobára ajánlva. Légszállítása 160 m3/h. Ha a szoba 3 méter magas, akkor térfogata 30-135 m3. Ezt óránkét 5x megforgatva a 10 m2 szobára pont jó a cucc, ha a szoba nagyobb, akkor egy kicsit gyengébb. Megnyugtat, hogy van ilyen készülék, de megvédeni nem biztos, hogy fog. 

 

Összegezve: sajnos ez sem olyan egyszerű téma, amit bárki bármikor megold, keresni kell a pontos adatokat, értelmezni, végig gondolni. A termékek és a szabályok most vannak kialakulóban, folyamatosak a fejlesztések. Egyre több területen kerülnek beépítésre hol jogosan, hol inkább csak beerőltetve.

 

 

Külön Köszönöm a H1 Sytems segítségét, hogy ezt a tudást megosztották velem. 

Források:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/911-uv-c-feny-germicid-lampa-vizsgalata-covid-kornyezetben

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/647-a-sars-cov-2-koronavirus-elleni-vedekezes-lehetosegei-a-mestersegesen-szelloztetett-epuletekben

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gepesznelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr8816373616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása